BURKOLÁS, HIDEGBURKOLÁS (csempe, járólap, kőburkolat)

Hidegburkolás mesterfokon

Családi házak, lakások, irodák, ipari létesítmények teljes körű hidegburkolási munkálatait vállaljuk. Igény szerint az anyagbeszerzésnél már jól bevált partnerrendszereinket felhasználva segíthetünk kedvezményesen beszerezni a szükséges anyagokat is.

A burkoló megmondja

Mi az a hidegburkolat?

A felületképzés építőipari értelemben kétféle módon történhet: meleg- vagy hidegburkolással.

Melegburkolatok:
szőnyegpadló, PVC, parketta, parafa, műgyanta, stb.

Hidegburkolatok:
járólap, csempe, kő, stb.

Bár a melegburkolás bemutatása is szép téma lenne, de az alábbiakban mi most a hidegburkolásról ejtenénk pár szót, hiszen cégünk ezzel foglalkozik.

A burkoló megmondja - Mi az a hidegburkolat?

Mit csinál a hidegburkoló?

A legtöbben úgy gondolják, hogy a burkolás egyszerű folyamat, amelyhez csupán a megfelelő gépek kellenek a méretre vágáshoz, és némi ragasztó a rögzítéshez. Ezek valóban szükségesek hozzá, ám korántsem ennyire egyszerű a dolog.

Az 1980-as, sőt még a ’90-s években is, a hidegburkolás a kőműves munka része volt, amit a kőműves végzett. Ez mostanra megváltozott, hiszen rengeteg új anyag és technológia jelent meg a hidegburkolás terén, és ezek szakszerű alkalmazása, az igényes kivitelezés külön szakmává vált. Ma már a hidegburkoló szakember végzi a járólapok, csempék lerakását.

Mivel a hidegburkolás önálló szakma, így megfelelő szakképzést, és a rohamosan fejlődő technológiák miatt folyamatos továbbképzést igényel. Aki hosszú távon szeretne gyönyörködni a választott padló vagy fal dekoratív és igényes kialakításában, körültekintően válassza meg a hidegburkoló szakembert!

Diagonál burkolástechnika vagy hálómintás burkolás?

A burkolólapokat kétféle módon helyezhetik el a burkolás során. Amikor fallal párhuzamosan helyezik el a burkolólapokat, az a háló mintás burkolás, amikor pedig a burkolólapok 45°-os szöget zárnak be, azt hívjuk diagonál burkolásnak. Ez a 45°-os eltérés jelentősen befolyásolhatja a helyiség összképét. Egyáltalán nem mindegy, hogy a hálómintás, vagy a diagonál burkolás mellett döntünk. A csalódások elkerülése végett, fontoljuk meg, hogy mi lenne számunkra az ideális!

Érdemes egy tapasztalt szakember véleményét kikérni, mielőtt végleges döntést hoznánk a burkolást illetően. Például egy keskeny folyosó burkolásakor érdemes a diagonál technikát választani, mert ezzel kicsit szélesíthetjük a teret. Természetesen ez egy optikai csalás, de folyosónk biztos, hogy szélesebbnek fog tűnni, mintha a burkolólapok a fallal párhuzamosan lennének elhelyezve. Emellett számos egyéb praktika és szakmai tanács segíthet nekünk abban, hogy a legjobb döntést hozzuk meg.

Profi burkoló munkák az Ön egyéni igényeinek szolgálatában

Designos burkolatok igény szerint

A hidegburkolás anyagai

A választott burkolat mellett természetesen a rögzítéshez szükséges anyagok is igen fontosak mind minőség, mind esztétikum szempontjából. Míg régen a malter rögzítette a csempéket, addig ma már korszerű ragasztók sokaságából lehet választani, ám itt sem mindegy, milyet alkalmazunk.

A hidegburkoló szakembernek figyelembe kell vennie, hogy lesz-e fal- vagy padlófűtés a burkolandó felület alatt, illetve a burkoló lapok méretei vagy a tervezett felület mintázata indokol-e különleges rögzítési technikát. A fugákból is rengeteg színből lehet ma már választani, de a szín mellett érdemes az anyagösszetételt is figyelembe venni. A vízzárás szintén fontos.

A hidegburkoló munkálatok általában megkövetelik a vízszigetelést, hiszen legtöbbször a fürdőszobában és konyhában kerül sor hidegburkolásra. Ehhez az egyik legkorszerűbb megoldás a folyékony fólia.

Mivel burkoljunk?

A hidegburkolás első lépése a használni kívánt anyag kiválasztása. Nézzünk néhány népszerű lehetőséget!

  • Az egyik legelegánsabb megoldás a márvány. Egyedi mintázata, változatos színei és minősége kedvelt burkolóanyaggá teszik, ám ügyelni kell rá, hogy érzékeny a külső hatásokkal szemben, óvni kell a lúgoktól, savaktól, de a szmogtól is.

  • A greslapok mázas és színezett kivitelben készülnek, hívják őket műgránitnak is. A greslapok fagyállósága kiváló, ám kopásállóságuk az anyag típusától és minőségétől függ.

  • Az égetett kerámia agyagból és egyéb természetes elemekből áll, a felületét olyan mázanyaggal vonják be, ami vízállóvá és kopásállóvá teszi, éppen ezért padlóburkolatnak ideális választás.

  • Végül az üvegmozaik kis, különféle színű, méretű és mintájú kockákból áll, melyeket ragasztással rögzítenek. Nagyon dekoratív megoldás, mindenhová alkalmazható és bármilyen formájú felület bevonható vele a kádtól, a falon keresztül a mosdóig.

Gyakori burkolási hibák

Gyakran csak későn szembesülünk azzal, hogy hiba történt burkolásnál, méghozzá akkor, amikor már bekövetkezett a baj, ez pedig sem pénztárcánkat, sem idegeinket nem kíméli.

  • A leggyakoribb hiba, amikor nem sikerül egyenletesre, vagyis felpúposodik a burkolat.

  • A fürdőszobában is szokott probléma lenni, például a csempékkel, amennyiben nincsenek vízszintben, vagy a fürdőszoba fala beázik.

  • A fuga is megkeserítheti az ember életét, hiszen sok gond lehet vele: foltosodhat, kirepedhet.

Ne feledjük, hogy gyakran nem a külső körülmények az okai ezeknek a hibáknak, hanem az, hogy egyszerűen rosszul készítettük el a burkolatot. Érdemes ezt megelőzni és hozzáértő szakembereket kiválasztani a burkolás feladatára. Olyan szakembereket, akik nem sajnálják sem az időt, sem az energiát arra, hogy kitalálják, mely anyagokat érdemes felhasználni és milyen módon történjen a felhelyezés, hogy később ne legyen vele gond.

Legutóbbi cikkek

Blogunkból

Kapcsolatfelvétel

Üzenet, ajánlatkérés

Drag and drop files here or Browse
Burkolás Express - profi burkoló Budapesten és környékén

Hidegburkolás, melegburkolás, kőműves-, ács- és festőmunkák, víz-gáz- és fűtésszerelés, gipszkartonás, dryvitozás, komplett lakásfelújítás Budapesten, Pest megyében és országosan is. 

Szolgáltatásaink
Elérhetőségeink

Copyright © BURKOLÁS EXPRESS - Minden jog fenntartva!
A honlap minden szöveges és képes anyaga szerzői jogvédelem alatt áll, azok felhasználása kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges!

A Burkolás Express weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése érdekében.